Föreläsning om sömn

Okej, nu handlade väl föreläsningen egentligen om stress och vila… Men, det som jag fann mest intressant vad de bitar som handlade om sömn, och hur fel jag har haft i min tidigare uppfattning. Sedan Molli kom till världen så har det känts som att jag faktiskt inte sover, och att i den bästa av världar kanske jag får ihop fem timmar. Det är fel, fel, fel åh så fel. Jag vet inte riktigt om det gör mig särskilt munter att veta detta. Det är skönt att veta att kroppen är så pass genial att den får i sig den mängd djupsömn den behöver för att fungera, oavsett om man bara sover korta intervaller. Det är ju egentligen också skönt att veta att mycket av det man gör på natten, då man tror att man är vaken, ändå sker per automatik i sömnen. Femton nappinstopp kanske inte tar bort fyra timmar sömn, i själva verket kanske inte ens femton minuter. Vad är det om? Har jag nu mist min rätt att klaga?

Ännu värre kändes det att få höra att det här med sovmorgon inte alls är att rekommendera, än mindre är det något man behöver. Att gå upp tidigt och att ta en promenad gör en mycket piggare än att sova vidare två timmar till. Men, som i morse, när Tomas gick upp med Molli var det ovärderligt för mig att få sova vidare en timme till. Jag behövde det. Jag var trött. Men sanningen är alltså att jag inte alls behövde det, och om jag var trött hade det varit smartare att gå upp. Jag vet inte riktigt hur jag ställer mig till denna nyfunna kunskap. Men vi kan väl komma överens om att att det är okej att sova vidare någon gång ibland? Så att inte kudden känner sig övergiven eller orättvist behandlad. Alla och allt förtjänar ju faktiskt att bli visade lite kärlek då och då. Sedan tror jag bestämt att jag ska placera denna kunskap långt bak i huvudet, inlåst bakom en väldigt tjock dörr.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: