”Man måste leka försiktigt med flickor”

I förmiddags cyklade jag och tösen iväg för massor av bus på Skälby gård. Molli älskar att vara där, utöver alla djur så finns det även en fenomenal lekplats. Perfekt för ett riktigt busigt troll. Särskilt som där oftast finns massor av andra busiga trollungar att hoppa, leka och springa runt med.

Det fanns det idag med och Molli var inte sen att joina in några äldre pojkars hopp- och springlek. De tyckte att hon var jätterolig och började genast lära henne allt de kunde. Några pojkar mer i Mollis ålder joinade även de leken och buset var i full gång med skratt som avlöste varandra. Ett sant nöje att bevittna – men så kom det. Det där som gör att man vill kräkas rakt ut som hon i Exorsisten. Pojkar! Pojkar! Var lite försiktiga. Man måste leka försiktigt med flickor! Ursäkta?! Vadå leka försiktigt med flickor? Visst, det kan tyckas som en vänligt menad kommentar, att de skulle ta det lite lugnare eftersom det fanns mindre barn med och lekte. Men så är det ju just det, Molli var inte ensam om att vara mindre. Det enda hon var ensam om var att vara just flicka. Så varför skulle de vara försiktiga mot henne och inte de andra småttingarna? Molli klarar sig knappast sämre än andra för att hon är en flicka? Är hon på något sätt ömtåligare? Mindre kapabel till att hoppa, springa och skrika högt?

Det är sjukt. Och det är fel. Så jävla fel. Och skrämmande. Kom igen! Barn är barn, och om de ska ha någon chans att ha lika rättigheter i livet är det bra fördelaktigt om vi inte tvingar in dem i uråldriga könsroller. För det är just sådana där små, till synes oskyldiga kommentarer, som sätter sig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: