Språkutveckling

Varje dag levererar Mollan nya ord och meningar i en rasande takt. Det är fenomenalt häftigt att få vara med och bevittna hur hon utvecklar sina färdigheter, och få se med vilket härligt mod hon tar för sig ord för ord. Försiktigheten, med vilken hon tidigare har bemött språket, är som bortblåst. Nu rinner det bara på, och hon säger orden efter bästa förmåga. Orden börjar dessutom hitta rätt i allt längre meningar och plötsligt kan man föra ett samtal med henne. Hon berättar om sin dag, hur hon känner för olika saker och händelser, vad hon vill göra och vad hon tycker är roligt eller tråkigt. Så jäkla häftigt.

Så, det här med språkutveckling är rätt behändigt ändå. Man behöver inte längre i panik försöka klura ut varför hon är ledsen och hur man kan göra det bättre – hon berättar vad som är fel istället. Nätterna har blivit så mycket enklare, oftast behöver hon bara få berätta om sin dröm och därefter bli rejält kramad. Vi märker att det här med att få uttrycka känslor är väldigt viktigt för henne. Hon vill alltid berätta och påminna om hur saker får henne att känna. Och att få dela det med henne för en ju så förbaskat stolt. Men det är klart, det finns stunder då det här med språkutveckling är mindre vackert.

”Nej mamma, Molli ellar pappa, inte mamma. Eller pappa!”. Jomensåatte, det är ju stört omöjligt att inte vilja kura ihop sig i ett hörn och störtböla när den meningen levereras. Gång på gång. För det spelar ingen roll att man vet att hon älskar en, när hon säger motsatsen blir man ju på något sätt den där tjockisen på lekis igen som ingen vill ha med i pussleken. Okej, kanske inte riktigt. Men på något sätt blir jag mindre vuxen och kan inte låta bli att bli ledsen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: