24 timmar senare

Eller ja, nästan ett helt dygn senare åtminstone. Jag kan fortfarande inte smälta det. Jag minns min frustration och min djupa sorg från maj månad när SD kammade hem ett flertal mandat i EU. Jag minns hur jag ifrågasatte siffran 345 391 svenska medborgare som medvetet lagt sin röst på ett främlingsfientligt parti. 345 391 är en piss i Östersjön i jämförelse mot antal individer som i val av riksdag lagt sin röst på exakt samma främlingsfientliga parti.

Hela dagen har passerat i en slags dimma. Jag befinner mig i chock. Säg mig, varför är jag chockad? Det här är igen nyhet, det är ett faktum som vi allt för länge har varit medvetna om. Främlingsfientligheten växer i Sverige. Den växer i samma takt som behovet av vår medmänsklighet ökar. När behovet av vår medmänsklighet behövs som mest. Var tionde röstande svensk har lagt sin röst på SD. Var tionde röstande svensk har lagt sin röst på ett främlingsfientligt parti. Många av er förstår troligtvis inte att ni lagt er röst på ett parti som bäddar för rasism. Många av er förstår troligtvis inte att ni är rasister. Precis lika lite som Tyskland för en himla massa år sedan förstod vad de var. Problemet är att det inte bara är ert problem, det är även mitt problem. Jag lever i detta land förstår ni. Jag försöker uppfostra mitt barn i detta land. Jag försöker med näbbar och klor uppfostra ett framtida barn i detta land. Ett barn som må vara fött i skrivande stund, men inte av mig. Ett barn som inte skulle finnas här om det hade fått stanna där. Ett där jag inte vet vart det är förutom att det inte är här. Ett barn som inte längre är uttalat välkommet av en stor del av vårt lands medborgare. Ett barn som med största sannolikhet inte är välkommet av ett flertal människor som jag känner. Jag vet att SD säger att de vill att vi ska hjälpa på plats. Den hjälpen är utöver att vara rent skitsnack inte värd någonting. Hur många liv kan räddas, eller mer exakt levas, under de situationer som detta handlar om?

Slutsats: Ett flertal människor som finns i vad jag kallar mitt liv har med största sannolikhet röstat på SD. Att hävda att det inte är någon jag känner som röstat SD vore inte bara naivt, det vore urbota korkat. Vi snackar var tioende valsedel i detta land – så säg mig vem som med säkerhet kan säga annat? Säg mig vem som är förskonad från var tionde svensk som gjort detta val?

Jag vet inte vem ni är, jag vet inte ens om jag vill veta. Men vad jag vet, av hela mitt hjärta oavsett vem ni är, är att jag innerligt hoppas att ni en dag befinner er i behov av andras medmänsklighet och möts av er själva. Inte av mig, ty jag skulle ta emot er med öppna armar oavsett. Risken är att jag känner er förstår ni, och jag är alldeles för subjektiv för att kunna göra en objektiv bedömning i den situationen. Jag är alldeles för mycket mig själv för att kunna handla utifrån någon annan princip än den jag tror mest på: medmänsklighet. Oavsett om jag känner er eller inte för den delen. Ni är dock inte värda den. Inte för fem öre. Kom ihåg det. Glöm aldrig det. Inte förrän den dag ni lever och lär medmänsklighet är ni själva värda att möta den. Det må kännas avlägset i ett land som Sverige 2014, men kom ihåg att det kändes lika avlägset i ett Tyskland 1930. I ett Tyskland där en politiker sa att ”judarna är det största hotet i vår tid” (Hitler). Låt oss samtidigt påminnas om att Åkesson i nutid faktiskt uttalat att ”islam är det största hotet i vår tid”. Vad är skillnaden?

Kom heller inte och påstå att världen förändras. Att människan förändras. Skriftspråket kom till världen under antiken, likaså genrerna och de ämnen som behandlas i våra texter och verk. 4000 år av historia och människan har inte förändrats ett dugg. Att komma och tro att vi är bättre än 1930-talets Tyskland är därmed lika korkat som att tro att förintelsen inte existerade till att börja med. Något vi alla, sorgligt nog dock med en del undantag i världen, kan komma överens om att den faktiskt gjorde. Så. Vem kan säga att de inte känner någon som röstat SD? Oavsett vad ni kan och inte kan säga i den frågan: hur gör vi för att stoppa denna främlingsfientliga framväxt?Det är vad jag vill veta. Det är vad jag vill kämpa för.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: