Det är inte DIG det är synd om

De naturalistiska författarna, med Zola i spetsen, skrev om hemska levnadsförhållanden och livsöden. Människor – med den styrande makten i framkant – gjorde sitt bästa att förhindra spridning av dessa hemska texter och på många ställen i världen förbjöds såväl böckerna som att författare landsförvisades. Men det de skrev då, var det osant? Absolut inte, det var bara det att den samtida människan inte ville läsa det för att det fick dem att må dåligt. Det jag inte ser, det finns inte. Absurt brukar vi kalla det idag när vi ser tillbaka och bl.a. Zola hyllas för sin storhet och sin kamp som medverkade till den för oss självklara demokratin. Utan honom och hans likar hade vi kanske inte haft det och idag tycker vi därför att hans motståndare var rätt idiotiska. Ett av de mest kända citat som finns från Zola handlar om just detta – att om vi inte gillar det vi läser så är det inte orden i sig vi skall satsa på att förändra, det är den verklighet som beskrivs som måste förändras. Rätt självklart när man tänker på det. Det försvinner inte bara för att vi inte påminns om det eller ser det. Den lilla syriska pojken är med andra ord fortfarande lika död oavsett om hans drunknade kropp vid strandkanten når dina ögon eller ej.

Det finns ingen rättvisa i världen. Vart du föds är ett enda stort lotteri och det är rätt läskigt när man tänker på det. För visst är det lite läskigt hur jävla bortskämda vi är i att ha fötts här? Så pass bortskämda att vi till och med känner att det är vår rätt att slippa få se otäcka bilder på det som händer i omvärlden. Vi vill inte se bilder på utmärglade och sönderbombade och uppsvällda och döda kroppar. Framför allt vill vi inte se barnlik. Vi vet nämligen att de finns och är således duktiga på att skänka pengar till rätt organisationer ändå. Fast det är vi inte alls, åtminstone inte i jämförelse med hur duktiga vi är på det när vi faktiskt utsätts för dessa hemska fotografier från världens mest utsatta hörn. På riktigt alltså – det finns en anledning till att dessa bilder såväl publiceras som behövs publiceras.

Att gasta om att det är att befläcka barnens integritet att publicera bilder på deras lik håller inte. Inte heller hur det känns för deras anhöriga att se dessa bilder. På riktigt alltså, det är med stor sannolikhet inte som så att deras mamma eller pappa sitter på FB och scrollar sina flöden just nu. Ska vi vara helt ärliga så är oddsen rätt höga att de också är döda – liksom resten av deras släktingar. Så på frågan om de har gett sitt medgivande – självklart! Det var en av alla de 397 000 dokument de skrev på i samband med att de tog till flykt. Nej. Men de är lika döda som de utmärglade barnen från Afrika är när bilderna väl publiceras. De är lika döda som alla judar från bilder från diverse koncentrationsläger. De är lika döda som alla trasiga och utmärglade vietnameser på bilderna från Vietnam-kriget. Utöver just döden så har dessa bilder nämligen något annat gemensamt – de har alla medverkat till att världen fått upp ögonen och snabbare tvingats att agera. De har räddat liv.

Det handlar alltså inte om rädda individen på bild – det är nämligen försent. Det handlar om att rädda individer från att hamna i samma situation. Om det är obehagligt för oss att titta på? Självklart. Bilderna hemsöker oss förmodligen till den nivå att vi slutligen – om vi kan – skänker en slant för att råda bot på det extrema dåliga samvete som dessa bilder ger oss. Kanske skriker vi till och med högt på gator och torg, kanske startar vi insamlingar, kanske skriver vi på namnlistor och kanske åker vi ner och hjälper till på plats – men oavsett vad det är vi gör så GÖR vi i alla fall något som på förhoppningsvis kortare sikt leder till en rejäl förändring av situationen. Något som räddar liv. Något som gör att vi inte behöver se bilder i våra flöden på uppsvällda barnlik – för att det faktiskt inte finns några uppsvällda barnlik att rapportera om. Inte för att vi sitter med skygglappar på och klagar på det svenska sommarvädret. Eller att hösten är här. Kom igen – väx upp!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: